Sfaturi
Pompe de căldură
Ce este coeficientul de performanță (COP) al pompelor de căldură?

Ce este coeficientul de performanță (COP) al pompelor de căldură?

Coeficientul de performanță (COP) indică eficiența pompelor de căldură. COP reprezintă raportul dintre energia termică obținută și cantitatea de energie electrică utilizată pentru funcționarea pompei de căldură. Cu cât mai ridicat este acest coeficient de performanță, cu atât mai puțină energie electrică este utilizată pentru producerea de căldură.

Cu cât mai ridicat este coeficientul de performanță, cu atât mai eficientă este pompa de căldură.

Cum de calculează coeficientul de performanță?

Dacă coeficientul de performanță are valoarea 4, înseamnă că pentru 1 kWh de energie electrică obținem 4 kWh de energie termică. Coeficientul de performanță depinde de temperatura sursei de căldură și de temperatura din sistemul de încălzire. Cu cât diferența este mai mică, cu atât mai mare poate fi coeficientul de performanță.

Coeficientul de performanță al diferitelor tipuri de pompe de căldură

Tipul pompei de căldură
COP
Pompă de căldură apă/apă
5,5 - 6,4
Pompă de căldură sol/apă
4,4 - 4,9
Pompă de căldură aer/apă
3,2 - 4,2

Cel mai mare coeficient de performanță îl ating pompele de căldură de tip apă/apă, care folosesc căldura apei subterane și o transferă la apa sistemului de încălzire. Pompele de căldură de tip sol/apă, care valorifică căldura solului și o transferă la sistemul de încălzire, au un COP ceva mai mic. Cele mai puțin eficiente sunt pompele de căldură de tip aer/apă, care folosesc căldura aerului pentru încălzire. Puteți citi mai multe despre aceste diferențe în articolul privind tipurile de pompe de căldură.

Cereți oferte gratuite pentru pompă de căldură

Acordați atenție standardelor în vigoare și condițiilor de măsurare

În privința pompelor de căldură pentru apa caldă menajeră există două standarde:

  1. EN 255/3 (mai vechi) – măsurătorile nu sunt exacte, pot exista diferențe chiar și de până la 15 %;
  2. EN 16147 mai nou) – măsurători mai exacte.

În cazul pompelor de căldură de tip aer/apă, pe lângă standard, are sens să se înregistreze și condițiile în care a fost măsurat coeficientul de performanță. Deoarece iernile sunt destul de reci în țara noastră, comparați rezultatele măsurate în condiții de temperaturi mai scăzute ale aerului. Eficiența pompelor de căldură mai puțin puternice poate scădea brusc în cazul unor temperaturi exterioare mai scăzute.

5 pași prin care se poate reduce consumul pompei de căldură cu 20%!