Sfaturi
Reparaţii acoperişuri
Cum să alegi acoperișul potrivit pentru casa ta?

Cum să alegi acoperișul potrivit pentru casa ta?

Indiferent dacă ați decis să vă renovați acoperișul deteriorat sau dacă aveți nevoie de un acoperiș la o clădire nou construită, este crucial să planificați lucrările în avans, să selectați materialele, să evaluați costurile și să obțineți oferte de la executanți de calitate și actualizați sau de la firme specializate în montarea de acoperișuri, care să se adapteze nevoilor dumneavoastră.

Pentru ca noul acoperiș să vă protejeze casa de fenomenele meteorologice și să vă ofere o calitate ridicată de locuit timp de mulți ani, este folositor să răspundeți la câteva întrebări înainte de a porni lucrările. Urmați pașii de mai jos, pentru a planifica și să alege cel mai adecvat acoperiș pentru casa dumneavoastră.

1. Alegeți tipul de acoperiș

Atunci când alegeți tipul acoperișului, este important să luați în considerare mai mulți factori:

  • acțiunea vântului, a ploilor și a zăpezii asupra acoperișului;
  • relieful și zona în care se află casa dumneavoastră;
  • reglementările legislative (de urbanism și amenajare teritorială).

Puteți alege unul dintre următoarele trei tipuri de acoperișuri:

  • Acoperiș într-o apă: constituie o soluție accesibilă din punct de vedere financiar pentru case ce aparțin arhitecturii moderne, cu un design minimalist și pentru utilizarea optimă a părții însorite a clădirii.
  • Acoperiș în două ape: format din două părți complementare și opuse, conectate la creasta acoperișului. Poate fi clasic sau cu laturi decupate. Nu are zone în care s-ar putea acumula zăpada, este eficient din punct de vedere energetic și permite execuția unei mansarde funcționale.
  • Acoperiș plat: noile tehnologii de construire oferă capacitate portantă optimă, etanșeitate la apă și izolație termică. Este mai complicat de executat, dă casei un aspect modern și permite amenajarea unui acoperiș verde. Puteți citi mai multe despre condițiile de alegere a unui acoperiș plat pentru clădirea dumneavoastră în articolul Acoperiș plat - da sau nu?

2. Alegeți învelitoarea acoperișului

Alegerea învelitoarei de acoperiș se face în funcție de panta acoperișului, reglementări legale, aspectul financiar, arhitectura clădirii și condițiile meteorologice predominante. Puteți alege dintre următoarele tipuri de învelitori de acoperiș:

  • Învelitoare de acoperiș din cărămidă: țiglele din lut ars sunt un material natural, au o durată de viață îndelungată și sunt rezistente la vânt, datorită greutății lor. Țiglele din cărămidă sunt de mai forme.
  • Învelitoare de acoperiș din beton, mai precis din masă de beton, vopsită în prealabil. Betonul este un material solid, ignifug și termoizolant. Deoarece țiglele de beton sunt grele, capacitatea portantă a acoperișului și a cadrului acestuia trebuie să fie ridicată.
  • Învelitoare de acoperiș metalică: tabla ușoară din cupru, oțel, zincată sau din aluminiu, sub formă de benzi sau de plăci, este adecvată pentru pante de acoperiș variate, oferă protecție împotriva grindinei și zăpezii și este foarte rezistentă în timp.
  • Învelitoare de acoperiș bituminoasă: șindrilele bituminoase sunt extrem de flexibile și, ca atare, sunt potrivite pentru orice pantă de acoperiș.
  • Învelitoare de acoperiș din fibrociment: foi plate sau ondulate de diferite dimensiuni, fabricate din ciment, armat cu fibre de celuloză. Aceste învelitori de acoperiș sunt ușoare, dure și permeabile la vapori, au diferite culori și sunt ușor de montat rapid, în straturi simple sau duble.
țigle de cărămidă în diferite culori: galben, gri, negru, portocaliu

3. Obțineți oferte de la acoperitori

Atunci când alegeți montatorul acoperișului sau firma, care vă va monta acoperișul, este logic să luați în considerare mai mulți factori:

  • Pentru a nu fi nevoiți să angajați mai mulți executanți dintr-un colț sau altul, este convenabil ca firma specializată în montarea de acoperișuri să colaboreze cu firmele, care vor executa lucrările de dulgherie și de tinichigerie sau să ofere chiar ea aceste servicii.
  • Verificați experiența, referințele și activitatea acestor firme.
  • Solicitați oferte de la mai multe firme specializate în montarea de acoperișuri: în oferte trebuie să fie specificate toate lucrările și prețurile acestora (prețul învelitorii de acoperiș și prețul montării învelitorii).
  • Asigurați-vă, că executanții vă oferă și garanție pentru lucrările executate și materialele utilizate.
  • Aflați, care sunt condițiile de plată.

Pe Necesit.ro puteți găsi mai multe firme specializate în montarea de acoperișuri - verificate și evaluate de alți clienți - la un singur loc. Atunci când completați cererea, pe lângă firma de montaj acoperiș, puteți alege și serviciile complementare și meseriași, cum ar fi tinichigii și dulgherii. În acest fel, veți obține prețurile și specificațiile a diferite lucrări deodată.

Cereți oferte gratuite pentru reparații acoperișuri

4. Alegeți firma de montaj acoperiș și consultați-vă cu ea

Înainte de executarea lucrărilor, este important ca montatorul acoperișului să inspecteze clădirea, acoperișul și cadrul acoperișului și apoi să stabilească, ce lucrări vor trebui făcute. Acesta va decide, ce lucrări de dulgherie, montaj acoperiș și tinichigerie trebuie să fie executate. Veți trasa împreună cu el planul pentru noul acoperiș și termoizolația acestuia. Montatorul învelitorii de acoperiș vă va sfătui și cu privire la alegerea tipului de învelitoare.

Aflați, dacă trebuie să obțineți o autorizație de construire – necesară în cazul unei modificări majore a construcției și a extinderii acesteia. Verificați, dacă puteți solicita avantaje financiare (scutiri de impozite și subvenții), mai ales, dacă în cadrul reconstruirii acoperișului optați pentru o formă de reducere a consumului de energie.

5. Faceți planul montării acoperișului

Este important să știți, că acoperișul este format din mai multe părți diferite. Costul montării acoperișului depinde de mai mulți factori. Executarea unui număr mai mare de lucrări se transpune în costuri mai mari. Atunci când vi se comunică costul montării acoperișului, întrebați dacă acest preț a fost calculat în baza numărului orelor de lucru sau s-a stabilit un preț unic pentru întreaga lucrare. Cum decurge munca de montare a acoperișului?

Lucrări de dulgherie:

  • execuția cadrului de acoperiș (prelucrarea lemnului și montarea elementelor din lemn);
  • înlocuirea elementelor de susținere și conectare defecte.

Lucrări de montaj acoperiș:

  • montarea țiglelor/învelitorii de acoperiș; montarea hidroizolației și a termoizolației și montarea sistemelor de ventilare;
  • realizarea elementelor de finisare.

Lucrări de tinichigerie:

  • producerea țevilor de scurgere și a jgheaburilor, a elementelor de protecție împotriva zăpezii și a burlanelor;
  • montarea marginilor pentru deschizăturile din structura coșului de fum și montarea gurilor de aerisire.

Prețul montării acoperișului va crește și dacă firma, care vă va monta noul acoperiș, va trebui să vă și demonteze acoperișul vechi și să se ocupe de îndepărtarea deșeurilor rezultate din aceasta.

Trimiteți pur și simplu o cerere pentru a primi oferte gratuite de la firme de montaj acoperiș. Completarea formularului nu vă va lua mai mult de un minut.

Cereți oferte gratuite pentru reparații acoperișuri