Sfaturi
Construcție casă
Studiu geotehnic: ce înseamnă, când se cere și ce preț are

Studiu geotehnic: ce înseamnă, când se cere și ce preț are

Studiul geotehnic este obligatoriu în obținerea autorizației de construire. Îți voi spune alte 5 motive pentru care să soliciți un astfel de studiu, iar, la final, vei primi 2 sfaturi de care să ții cont.

studiul geotehnic

Ce este studiul geotehnic?

Investigarea solului ce determină modul în care s-a format pământul de sub viitoarea ta construcție și particularitățile acestuia.

Cine face studiul geotehnic?

Inginerul geolog/geotehnistul, la solicitarea ta.

Cereți oferte gratuite pentru cadastru, topografie și geodezie

De ce trebuie să-l ceri?

1. Este precum un control medical;

După o serie de analize, probe prelevate și teste, vei afla dacă pământul tău prezintă vreun risc pentru construcție și ce „tratament” este recomandat.

2. Previi riscurile;

Descoperă, din timp, terenurile pretențioase, care cer măsuri de siguranță: sunt argiloase, prezintă infiltrații de apă, alunecări de teren, construiești într-o zonă cu risc seismic ridicat, casa ta se poate afunda din cauza greutății avute etc.

  • Pământul diferă foarte mult de la o zonă la alta: dacă, la o stradă distanță, există o clădire cu 10 etaje, nu trebuie să consideri că o căsuță construită doar pe parter nu mai are nevoie de studiu. Poate cu mii de ani în urmă, pe terenul tău era un pârâu sau poate s-a executat acolo o umplutură de teren.
Trebuie să cunoști rezistența terenului tău!

3. Estimezi costurile fundației;

Prin studiul geotehnic, vei afla cât fier beton trebuie băgat în fundația construcției tale și vei putea calcula, foarte aproape de adevăr, bugetul ce trebuie alocat.

4. Optimizezi costurile;

Deși ar fi mai simplu să îl deții doar pe hârtie sau să îl alegi pe cel mai ieftin, acesta te va ajuta să economisești pe termen lung.

Exemplul 1: Alegi cel mai ieftin studiu geotehnic sau ceri unul doar pe hârtie.
Pentru că nu știi pe ce tip de pâmânt construiești, bagi mai mult beton armat decât era nevoie, din precauție.
Poți plăti 5.000-6.000 RON, în plus, pentru adaosul de fier beton, față de aproximativ 2.500 RON (un studiu geotehnic amănunțit).

Exemplul 2: Alegi un studiu geotehnic amănunțit (mai scump), însă acesta te duce la costuri și mai mari, descoperind probleme ale solului. Trebuie să bagi mai mult fier beton decât îți propusesei.
Economia constă în prevenire. Fundația bine făcută te va scuti de reparații din cauza infiltrațiilor, crăpăturilor etc.

5. Te va ajuta să-ți răspunzi la întrebarea: Să renovez casa veche sau să construiesc o casă nouă?

Cereți oferte gratuite pentru cadastru, topografie și geodezie

Ce preț are un studiu geotehnic?

Prețul diferă în funcție de complexitatea clădirii (cu cât e mai mare și mai înaltă, cu atât trebuie să faci cercetări mai amănunțite).

Acesta începe de undeva de la 1.000 RON și poate crește, considerabil, în funcție de zona în care se află, cât este de înclinat, dacă există surse de apă în zonă, dimensiunile construcției pe care o dorești, destinația acesteia, dacă te vei lipi de altă construcție etc.

Pe final, uite și 2 sfaturi:

Sfatul 1: Indiferent de construcție, se recomandă, cel puțin un foraj, la 6 m adâncime.

Sfatul 2: Înainte să cumperi un teren, poți întreba vânzătorul, un proprietar vecin sau arhitectul cu care dorești să colaborezi (poate a mai construit în zonă) dacă au un studiu geotehnic deja făcut. Poate va fi factorul decisiv în viitoarea achiziție.