Care este diferența dintre un arhitect și un proiectant?

Alegerea specialiștilor este un pas important pentru demararea fiecărui proiect de construcții. Deși adesea colaborează, arhitecții și proiectanții reprezintă două profesii diferite. Mai jos vom dezbate diferențele fundamentale dintre aceștia.

1. Prețul cerut pentru paleta de servicii

Un prim criteriu de diferențiere între un arhitect și un proiectant este prețul cerut pentru serviciile prestante.

Atunci când se negociază ofertele pe proiecte, un arhitect va aduce tot timpul în discuție prestanța sa sau a firmei din care face parte, în timp ce proiectanții au avantajul de a practica prețuri mai accesibile datorită implicării pe cont propriu în proiectele deținute.

De regulă, prețurile practicate de un arhitect sunt duble față de un proiectant.

Proiectanții supraveghează construcția casei.

2. Dreptul de semnătură

Pentru ca un proiect de construcții să între în legalitate, acesta are nevoie de semnătura unui arhitect autorizat, indiferent dacă a fost realizat de un proiectant sau de un arhitect propriu-zis.

Pentru finalizarea proiectului de construcții, proiectanții trebuie să apeleze la un arhitect înainte de a depune documentația pentru obținerea autorizațiilor de construcție iar pentru a practica această meserie în mod legal, un arhitect trebuie să fie membru al O.A.R. (Ordinul Arhitecților din România). Acesta este forul suprem de Arhitectură, la nivel național.

Astfel, orice proiect realizat intră în legalitate doar atunci când deține semnătura și ștampila unui arhitect care este membru al Ordinului Arhitecților din România iar proiectantul depinde de o colaborare cu un arhitect care deține această titulatură.

Cereți oferte gratuite de la arhitecți

3. Studiile superioare de specialitate

Dacă aducem în discuție studiile superioare, un arhitect este absolvent universitar cu toate studiile și calificările necesare acestei profesii.

Proiectanții pe de altă parte, pot avea studii superioare însă acest criteriu nu este o condiție și nici o regulă când vine vorba de practicarea acestei meserii.

4. Echipa de lucru

La fel cum am menționat la primul punct din acest articol, proiectantul este mai degrabă solitar în această practică în timp ce un arhitect are apropria sa echipa de colaboratori, printre care:

  • Proiectanți;
  • Ingineri constructori;
  • Topografi;
  • Firme de construcții;
  • Asistenți și echipe de vânzări proiecte.

5. Raportarea la normele în vigoare

Un arhitect are toate studiile și calificările necesare acestui domeniu. El este în permanență la curent cu toate tehnologiile și inovațiile, fiind în contact direct cu producătorii, comercianții și executanții de materiale sau servicii aferente.

3 pași pentru a găsi arhitectul perfect

De asemenea, un arhitect cunoaște toate normele și standardele în vigoare și este la curent cu toate reglementările. Astfel, el trebuie să garanteze pentru siguranța și legalitatea proiectelor și poate susține aceste proiecte în fața comisiilor din cadrul direcțiilor primăriilor, consiliilor județene sau a ministerelor.

6. Rezumat

Criterii Arhitecți Proiectanți
Preț Practică prețuri mai ridicate datorită prestanței. De regulă, prețurile sunt duble față de un proiectant. Practica prețuri moderate.
Dreptul de semnătură Face parte din O.A.R. (Ordinul Arhitecților din România) și deține drept de semnătură. Nu face parte din O.A.R., nu deține drept de semnătură.
Studiile superioare de specialitate
Necesită studii de specialitate. Nu necesită studii de specialitate.
Echipa de lucru Deține acces sau face parte dintr-o echipă competitivă cu care colaborează strâns. În general, lucrează solitar.
Raportarea la normele în vigoare
Are toate studiile și calificările necesare domeniului. În permanență la curent cu toate inovațiile. Nu are obligația de a se raporta la normele în vigoare deoarece nu trimite spre aprobare proiectele și nu le poate susține.
Cereți oferte gratuite de la arhitecți