Sfaturi
Construcție casă
Să renovez casa veche sau să construiesc o casă nouă?

Să renovez casa veche sau să construiesc o casă nouă?

Adesea apare întrebarea, ce merită mai mult: să renovezi o casă veche sau să construiești una nouă? Majoritatea persoanelor cred că, dacă casa este mai veche de 50 de ani, este mai bine să o demolezi și să construiești una nouă în locul ei. Dar, este cu adevărat aceasta alegerea cea mai bună?

Decizia depinde de starea casei actuale: certificatul energetic, izolația, costurile de întreținere și modul de dispunere a spațiilor interioare. Și, mai există încă o întrebare importantă: cât de mult vă grăbiți să vă mutați?

Renovarea unei case vechi

Înainte de a începe renovarea, este bine să verificați cu exactitate starea energetică și statica casei, dar și să stabiliți toate lucrările, care ar trebui să fie efectuate. Perioada de renovarea a unei case se poate prelungi foarte mult. În plus, pe parcursul renovării pot apărea costuri suplimentare neplanificate, dacă planul inițial de renovare nu a fost realizat cu suficientă exactitate.

renovarea unei case vechi

În ce condiții merită să renovezi casa?

În general, merită să investești în renovarea unei case, care nu are mai mult de 50 de ani. Dacă clădirea este mai veche de 50 de ani, este necesară o renovare temeinică, care poate costa mult mai mult decât construirea unei case noi. Renovarea unei clădiri se justifică atunci când modificările NU includ: modificarea modului de dispunere a camerelor, modificarea pereților exteriori sau o transformare stilistică completă.

Construirea unei case noi

Avantajul construirii unei case noi constă în faptul că în acest caz putem fi prezenți pe șantier încă de la punerea fundației și astfel putem decide cum este așezată „fiecare piatră”. Dacă ne grăbim să ne mutăm, o vom face în funcție de fondurile disponibile.

Construirea unei case noi

Documentația necesară

Înainte de începerea activității de construire, trebuie să obțineți documentația adecvată și autorizația de construire. Acest lucru poate dura chiar și câteva luni.

Când merită să construiești o casă nouă?

Costul construirii unei case noi include achiziționarea unei parcele, documentația, un proiect de construire și lucrările de construcție în sine. Noua construcție se justifică, atunci când lucrările de renovare a casei vechi ar fi mai scumpe sau nu ar da un rezultat suficient de bun. În aceste cazuri, construirea unei case noi este o soluție mai favorabilă.

Concluzie: "Dacă construim o casă nouă, începutul ne ia mai mult timp, iar dacă renovăm o casă veche, terminarea lucrărilor se poate prelungi."

Ați analizat costurile ambelor variante, dar sunteți încă nehotărât? Dacă analizăm statistici temporale și experiențe din trecut, constatăm că, în general, renovarea unei casei durează mult mai mult, decât se planifică inițial. Motivul pentru aceasta este că unele „intervenții urgente neplanificate” devin necesare pe parcursul desfășurării lucrărilor. Dacă NU vă grăbiți să vă mutați, renovarea casei vechi are sens.

Este logic, să decidem să construim o casă nouă, atunci când avem în vedere lucrări de construcții majore și vrem să finalizăm proiectul la timp. Și aceasta pentru că în cazul unei construcții noi nu sunt de așteptat lucrări suplimentare neprevăzute și majore, iar finalizarea lucrărilor și mutarea în noua casă sunt mai ușor de planificat și mai rapide.

Cât costă să construiești o casă?

Cu toate acestea, trebuie să vă reamintim, că aveți nevoie de un anumit timp înainte de a demara lucrările de construcții, pentru că mai întâi trebuie să obțineți documentația proiectului de construire, care poate dura până la câteva luni.

Cereți oferte gratuite de la arhitecți